INFORMACIÓ PRÀCTICA
ADREÇAT A
Professionals sanitaris col·legiats (dentistes, nutricionistes, pediatres, infermers/es, higienistes bucodentals).
MODALITAT
formació 100% online, a través del campus virtual del COEC.
DEDICACIÓ
3,5 hores lectives.
DURADA
formació autoformativa. Pots fer-la al teu ritme, des d’avui, fins al 2 de març de 2025. Aquesta formació deixarà d’estar disponible al campus a partir del 3 de març de 2025.
METODOLOGIA
la masterclass de Nutrició i salut oral es compon de:
- 3 mòduls amb continguts en format audiovisual:
Mòdul 1: Lactància materna, per Alba Padró (3 vídeos).
Mòdul 2: Alimentació saludable en la primera infància, per Julio Basulto (2 vídeos).
Mòdul 3: Prevenció de càries en infants: l'alimentació importa, per Yndira González (2 vídeos).
- Material addicional: documents en format pdf i bibliografia.
- Test d'autoavaluació dels 3 mòduls: per superar el curs satisfactòriament i poder optar al certificat, és necessari obtenir una nota mínima de 5 sobre 10.
CERTIFICAT
diploma propi del COEC (formació no acreditada amb crèdits oficials).
PREU INSCRIPCIONS
Col·legiats COEC: 50€
Altres professionals sanitaris col·legiats: 100 €
Per inscriure's, cal clicar al FORMULARI D'INSCRIPCIÓ que trobaran al final de la pàgina (botó gris), emplenar-lo, i fer el pagament amb targeta bancària via TPV online.
PRESENTACIÓ
Quan parlem de salut oral, indiscutiblement pensem en la càries. La càries segueix sent una de les patologies més prevalents a nivell mundial i ocasiona una despesa sociosanitària important. Tot i que sabem que l’etiologia de la malaltia de càries està estretament relacionada amb una alimentació alta en sucres i una higiene oral deficient, moltes vegades existeix desconeixement de com orientar als pacients o a les famílies dels nostres pacients de què significa una correcta nutrició o com podem fer canvis per millorar la dieta i prevenir la càries.
En aquesta masterclass, enregistrada el dia 2 de març de 2024 a l’Auditori COEC en el transcurs d’un curs d’aquesta temàtica, volem fer èmfasi en la importància de la lactància materna durant els primers anys de vida, l’alimentació complementària del bebè, allò que hem de saber sobre nutrients i salut oral, i com orientar en nutrició des de la consulta d’odontologia.
CONTINGUTS
Mòdul 1: Lactància materna, per Alba Padró.
La lactància materna és un procés fisiològic, cultural, biològic i social. En els diferents graus universitaris, aquest procés sovint és obviat i oblidat. Això fa que la majoria dels professionals de la salut que estan en contacte amb mares i criatures no tinguin una formació bàsica per poder respondre als dubtes o a les inquietuds de les famílies. Per tant, és imprescindible tenir nocions bàsiques basades en evidència científica.
Mòdul 2: Alimentació saludable en la primera infància, per Julio Basulto.
- L’alimentació de 6 mesos a l’any de vida.
- L’alimentació a partir de l’any de vida.
- Acompanyar a les criatures durant els àpats.
- I si menja a l’escola?
- Què li dono per esmorzar?
Mòdul 3: Prevenció de càries en infants: L’alimentació importa, per Yndira González.
- Els primers 1000 dies del bebè.
- Lactància materna.
- Alimentació del bebè, més enllà de la lactància materna i el biberó.
- Sucre i càries, binomi de l’horror.
- Orientació a les famílies sobre alimentació saludable. Què li dono per esmorzar si no puc donar-li galetes?
- Polítiques “riu amunt” per reduir sucres en la dieta.
- Reflexions.
CV DICTANTS
Yndira González Chópite
(Nº col·legiada COEC 4785)
• Odontòloga, Màster en Odontopediatria (UB)
• Professora col·laboradora del Màster en Odontopediatria UB
• Directora del postgrau en Odontopediatria de la Societat Catalana d'Odontologia i Estomatologia
• Adjunta del Servei d’Odontopediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu
Julio Basulto
(Nº de col·legiat CoDiNuCat: CAT000943)
Julio Basulto és dietista-nutricionista i treballa com a professor associat en el Grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic.
Col·labora habitualment amb RNE. Es membre del grup de Nutrició i Alimentació de la semFYC (Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria). Autor dels llibres: “Mamá come sano”, “Se me hace bola” i “Come mierda”. És coautor dels llibres: “No más dieta”; “Secretos de la gente sana”; “Comer y correr”; “Más vegetales, menos animales”; “Dieta y cáncer”; “Beber sin sed” y “Alimentación vegetariana en la infancia”.
A més a més, imparteix cursos adreçats a població general i és autor o coautor de diverses publicacions científiques. Es, també, un actiu divulgador a la seva web/blog i en els seus comptes de xarxes socials.
Alba Padró Arocas
• Consultora internacional IBCLC des de 2008, recertificada el 2019.
• Experta en lactància materna a LactApp Barcelona
• Co-directora i professora del Títol d’Expert Universitari en Pràctica Avançada en Lactància Materna, Universitat Ramon Llull, Blanquerna.
• Presidenta de l’associació Alba Lactància Materna (2016-2021).
• Assessora de lactància i responsable d’atenció del telèfon d’urgències 24h y altres consultes telemàtiques a l’associació Alba Lactància Materna (2004-2018).
• Docent i coordinadora de formació en cursos reglats, i universitaris, de lactància materna i centres de salut.
• Co-fundadora de l’app de lactància LactApp (2016).
• Autora del llibre: “Somos la leche”, editorial Grijalbo, 2017. “Destete, final de una etapa” 2021, i “Mucha teta” 2021. Del conte “Somos de leche” i del llibre, pendent de publicació, “Cómo volver a trabajar; mantener la lactancia materna, y no morir en el intento”.
Veure menys